Wie is Bettie Spijksma?

Van jongs af aan herinner ik mij een sterk verlangen naar vrijheid, naar grenzen verleggen. Rond m’n veertiende aangevuld met een niet te stuiten zoektocht naar de zin van het leven; waarom ben ik hier, waarom is er lijden en waarom lijkt alles zo onrechtvaardig verdeeld.
Mijn werk is altijd een uitdrukking geweest van deze zoektocht.

Aanvankelijk werkzaam als dramadocent kwam er een sterke behoefte aan verdieping. Ik volgde uiteenlopende cursussen en opleidingen rond persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit en startte in 1989 een praktijk voor coaching en begeleiding bij levensvragen & werk. Daarnaast werd ik trainer en coach aan het Itip (Instituut voor toegepaste integrale psychologie), met als specialiteit energetisch lichaamswerk.
Na veertien jaar was het tijd voor iets nieuws. Als Maatschap HoutenbosSpijksma begeleidde ik met een collega verandertrajecten en managementtrainingen.Voor teams ontwikkelden we meerdaagse trajecten rond inspiratie, zingeving en persoonlijk leiderschap. Lichaamswerk werd hierin naadloos geïntegreerd.
Naast deze activiteiten was er een eigen leergang voor coaches en trainers en op aanvraag gaf ik retraites.
Als kers op de taart organiseerde ik vanuit een verlangen naar meer zelfexpressie, stem- en zangworkshops onder de naam ‘Bettie Ruimt Op’.

De laatste tien jaar ligt de focus op traumaverwerking en stresshantering.
Dat doe ik in de vorm van persoonlijke sessies, workshops, leertrajecten en supervisie, waarbij Somatic Experiencing en Non-dualiteit pijlers vormen.

Somatic Experiencing (SE) en Non-dualiteit kwamen in dezelfde tijd op mijn pad. In de subtiele en diepgaande benadering van SE viel het laatste puzzelstukje op het gebied van stress, trauma en lichaamswerk op zijn plek.
De non-duale visie op het leven bracht bij mij zowel een radicale verschuiving als een zucht van verlichting teweeg.
Zo natuurlijk, zo eenvoudig. Eindelijk begreep ik wat bedoeld werd met het begrip ‘moeiteloos’.
Wanneer je je niet langer verzet tegen wat hier nu plaatsvindt, zoals pijnlijke gevoelens, negatieve gedachtes, ziekte, afwijzing, angst of verlies, kan spanning oplossen.
Vertrouwen en innerlijke vrede vormen meer en meer een natuurlijke basis.

Dit onverstoorbare vertrouwen, dit opgewekte licht en de liefde voor het leven deel ik graag met ieder die daarnaar verlangt.